Ha egy kollektíva nem törődik azzal, hogy fejlődjön, akkor hamarosan hanyatlásnak indul a teljesítmény és csökken az egymás iránti bizalom. Ahhoz, hogy ez ne következzen be, csapatépítő tréning vagy csapatépítő program szükséges. A csapaton belüli bizalmi szintet egy csapatépítő élményprogram, a csapat teljesítményét pedig a csapatépítő tréning emeli.

“Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül. Ha messzire akarsz jutni, menjetek együtt.”

(Afrikai közmondás)

A csapatépítő tréning lényege az egyének „csapatjátékossá való átképzése”, ami a mindennapi gyakorlatoktól eltérő, szokatlan, újszerű feladatok segítségével, egy szakképzett tréner vezetésével történik. A csapatépítő tréning az együttes fejlesztést, vagyis a résztvevők közötti jobb kommunikációt, hatékonyabb együttműködést valósítja meg.
A munkatársak szakmai ismerete, hozzáértése, az ügyfélközpontúság, minőségi szolgáltatás és termékek mellett a teljesítményt, hatékonyságot nagymértékben meghatározza a csapat. Milyen a belső kommunikáció, az információk átadása, áramlása? Milyen a belső hangulat? Mennyire dolgoznak együtt az emberek, s tudják – illetve akarják – egymást segíteni egy-egy probléma minél gyorsabb megoldásában? E területekre a belső együttműködés milyensége nagy hatással van, melyet a csapatépítő tréning erősíteni tud minden esetben.

 

A csapatépítő tréning által fejlesztett főbb készségek, területek:

alkalmazkodás egymáshoz, bizalomépítés, kommunikáció, együttműködés, motiváció, döntéshozatal, konfliktuskezelés, időgazdálkodás, stresszes helyezetek kezelése, vezetői készségfejlesztés.

 

Az alábbi helyzetekben javasoljuk csapatépítő tréning megszervezését:

  • belső információáramlás nem működik, nem adnak át információkat a kollégák, vezetők
  • nincs együttműködés az osztályok/részlegek között
  • túl lassú a problémák megoldása, problémás az időgazdálkodás
  • elmérgesedtek a konfliktusok
  • felszín alatti konfliktusok bomlasztják a csapatot
  • megnövekedett a fluktuáció
  • új a vezető
  • új a csapat, s még össze kell szokniuk

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük