Japán nap a Centrumban

2022. április 21-én tartottuk meg a Centrum Országnapok eseménysorozatának harmadik rendezvényét, amelynek központi témája Japán volt, és amelyen mind a hét iskolánk részt vett. A korábbi rendezvényeink mintájára ezúttal is négy-négy tanulót vártunk minden iskolából, az azonban újítás volt, hogy ezúttal a diákok mellett a tanárok is csapatot alkothattak.

Ruhapróba
Innovatív Japán állomás

Az eseményt megelőzően a résztvevőknek kiküldtünk egy előzetes kérdőívet, amely egy gyors, Japánnal kapcsolatos kvízt is tartalmazott. Mindenki, aki ezt kitöltve visszaküldte, a személyes regisztráció során megkapta az őt megillető jutalmat: néhányat a VSZCent fantázianevet viselő játékpénzünkből, ami szintén most debütált. A tanulóknak előre el kellett dönteniük, Japán melyik nagy szigetéből szeretnének felkészülni, így minden iskola diákjait az alapján tudtuk csapatokba osztani, hogy Hokkaidó, Honsú, Sikoku vagy Kjúsú szigetét választották. A tanárokból alkották Okinava csapatát.

Érkezés után japán jellegű reggelivel kínáltuk vendégeinket, ami különös változatosságot jelenthet a nyugati kultúrában nevelkedők számára. A reggeli legfontosabb alkotóeleme a rizs és a tamagoyaki nevet viselő japán omlett. Ezt követően a nap folyamán minden csapatnak teljesítenie kellett az öt tematikus állomás feladatait, valamint a több szórakoztató és kreatív kihívás várt rájuk az asztaluknál is.

Szórakoztató Japán – activity

A Kreatív Japán állomáson memóriajáték formájában kellett a csapattagoknak felismerniük különböző japán művészeti formákat. Segítségükre voltak a dekorációért is felelős plakátok, amelyek a figyelmes olvasónak sokat elárulhattak.

A Szórakoztató Japán állomás újfajta kihívás elé állította a résztvevőket: Japánhoz kapcsolódó fogalmakat, tárgyakat kellett elmutogatniuk, körülírniuk vagy lerajzolniuk egy különleges activity keretein belül.

Az Innovatív Japán állomás teljesítése két részből állt: ahhoz, hogy a csapatok megválaszolhassák a villámkvíz kérdéseit, pontokat kellett gyűjteniük a kendama nevet viselő ügyességi játék használatával.

Hiraganával írt kifejezések lefordítása

Az Időtlen Japán állomás a játékosok tárgyi tudását és szövegértését tette próbára – itt ugyanis egy keresztrejtvényt kellett megoldaniuk. A dekoráció ezúttal is segítette a munkájukat.

A Természetszerető Japán állomáson a résztvevőknek a memóriájukat kellett tornáztatniuk, hiszen Japánnal kapcsolatos, hosszabb mondatokat kellett megjegyezniük és továbbadniuk a csapattársaiknak.

A megmérettetések sora tovább folytatódott az állomások közötti szünetekben: a csapatok hol origami daruhajtogatást tanultak, hol haikut írtak, sőt, még néhány hiraganával írt japán szót és kifejezést is volt lehetőségük megfejteni. Nem maradhatott ki természetesen a mostanra hagyománnyá váló Kahoot kvíz sem.

Kendama

A nagyszerű ebédet ezúttal is a Váci SZC Petzelt József Technikum és Szakképző Iskolának köszönhetjük, akik elképesztő menüt állítottak össze. Segítségükkel közelebb hozhattuk a japán ízeket, és szó szerint belekóstolhattunk egy kicsit a kultúrájukba.

Az ebédet követően két turnusban valósult meg a ruhapróba és a teaszertartás. A csapatok a Váci SZC Király Endre Technikum és Szakképző Iskola könyvtárában igazi japán ruhákba bújva fényképezkedhettek. Azok, akik vártak a sorukra, kipróbálhatták a japán matcha teát, valamint megnézhették azt is, hogyan kell elkészíteni a teát matcha porból.

Az ebédet a Váci SZC Petzelt József Technikum és Szakképző Iskolának köszönhetjük

A csapatok minden feladat megoldásával VSZCenteket kaphattak, amelyeket a nap végén szétoszthattak egymás között. Ezúttal ugyanis előre összeállított ajándékcsomagok helyett mindenki maga választhatta ki és vásárolhatta meg játékpénzért azokat a Japánhoz kapcsolódó apróságokat, amelyeket szeretett volna hazavinni. Édességek, ételkülönlegességek, 3D nyomtatóval készült kulcstartók, könyvjelzők és még sok minden más várta a kirakodóvásáron a diákokat.

VSZCentek levásárlása

Mind az öt csapat szép eredményt ért el, és ehhez gratulálunk minden résztvevőnek!

Nyikonyuk Gergő videós összefoglalója:

A Kahoot kvíz IDE kattintva elérhető minden érdeklődő számára.

Köszönjük a segítséget:

Fűr Tibor

Zsűri

Fotósok

Kísérő tanárok

Technikai dolgozók

Az eseményen készült fotók:

Köszönjük a képeket Csontos Andrásnak és Horti-Nagy Bálintnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük