Töröknap a Centrumban

2022. február 24-én tartottuk meg a Centrum Országnapok eseménysorozatának második rendezvényét, amelynek központi témája Törökország volt, és amelyen mind a hét iskolánk részt vett.

Megnyitó
Utcatérkép összerakása

A korábbi Olasznaphoz hasonlóan ezúttal is intézményenként négy-négy tanulót hívtunk meg, azonban ezúttal a diákok nem az iskolájukat képviselve alkottak csapatokat. A megérkezést követő regisztráció során mindenki kapott egy „beszállókártyát”, ami segített a résztvevőknek megtalálni a számukra kijelölt székeket. Ezzel a módszerrel az egy iskolából érkezőket rögtön szétültettük, kialakítottuk a négy hétfős csapatunkat (piros, sárga, kék és zöld).

Első programpontként reggelivel kínáltuk vendégeinket, és igyekeztünk már most török hangulatot csempészni az étkezésbe azzal, hogy török mintára külön tálaltuk fel a zöldségeket, vajat, sajtot, lekvárokat és a pékárut. Ezt követően Papolczi Emőke főigazgató asszony köszöntötte a résztvevőket, majd bemutattuk a zsűri tagjait, akik kisorsolták az Olasznap egyéni feladatsorát helyesen kitöltők közül azt a három diákot, aki végül ajándékot vehetett át.

Reggeli

A Töröknap kerettörténete szerint a tanulók kalandor nagynénjüket látogatják meg Isztambulban, ennek megfelelően – videók segítségével – egy repülőutat imitáltunk, majd a hóbortos nagynéni videós üzenetét tekintettük meg. Ebben elhangzanak azok az információk, amelyek segítettek a csapatoknak elindulni a Törökországot felfedező útjukon.

A délelőtt folyamán egy kincskeresős játék keretein belül a diákoknak lehetőségük nyílt megismerni a török nevezetességeket, ételeket, néhány építészeti és természeti kincset, valamint a feladatok megoldása közben egymást is jobban megismerhették.

Izmir – festmények újraalkotása

Tíz óra után megérkeztek vendégeink is a Yunus Emre Intézetl, akik bemutatták nekünk a török teafőzés mikéntjét, és megvendégeltek bennünket autentikus török teával, kávéval és a melléjük illő finomságokkal is (például baklavával). A teakóstolást követően a csapatok fele a Váci SZC Király Endre Technikum és Szakképző Iskola könyvtárában részt vett egy ebru foglalkozáson, ahol a Yunus Emre Intézet munkatársa bemutatta nekik, hogyan működik ez a különleges festészeti technika. A résztvevők másik fele addig plakátot készített a nap során szerzett ismeretek felhasználásával.

Az ebédet ezúttal is a Váci SZC Petzelt József Technikum és Szakképző Iskolának köszönhetjük, akik színvonalas menüt állítottak össze, és változatos főételekkel, valamint finom baklavával készültek számunkra. Segítségükkel belekóstolhattunk a török ízekbe is.

Ebru

Az ebédszünetet követően a csapat másik fele is megnézhette és kipróbálhatta az ebrut, míg társaik szintén plakátot készítettek. Amikor a gyönyörű festmények és a lenyűgöző plakátok is elkészültek, a zsűri megkezdte a pontszámok összesítését, valamint a plakátok értékelését, és eközben a Töröknap zárófeladata is elérkezett: egy kahootos kvíz keretei között a csapatok összemérhették a tudásukat. A kvízfeladatok összeállítását köszönjük a Türkinfónak!

A nap lezárásaként Papolczi Emőke főigazgató asszony búcsúzott a diákoktól, tanároktól és vendégektől. Továbbá kihirdettük a következő Országnapok eseményünket is: 2022. április 21-re tervezzük a Japán témájú napunkat.

Eredményhirdetés

Sárga csapat
Bartucz Jázmin (Király Endre)
Czobori Cintia (Selye)
Kálmánchelyi Anna (I. Géza)
Kármán Kristóf (Petőfi)
Morovi Amanda Kiara (Madách)
Porkoláb Ádám (Petzelt)
Szöllősi Olivér (Boronkay)

Piros csapat
Csabai Lilla (I. Géza)
Gyenes Botond (Boronkay)
Mokrán Dorina (Király Endre)
Moricz Izabella (Petőfi)
Rácz Vivien (Madách)
Szöllősi Nadin (Peztelt)
Tóth Hajnalka (Selye)

Kék csapat
Bilák Máté (I. Géza)
Bozó Bence (Petőfi)
Farkas Lolita (Petzelt)
Franyó Roland (Selye)
Goletsas Richárd (Madách)
Laczkó András (Boronkay)
Török Fruzsina (Király Endre)

Zöld csapat
Baranyai Balázs (Boronkay)
Fazakas László Péter (Selye)
Galgavölgyi Virág (Petőfi)
Lengyel Dominika (Petzelt)
Lovas Dominik (Király Endre)
Pokorny Panna Zsuzsanna (I. Géza)
Rigó Erzsébet Anikó (Madách)

Gratulálunk minden résztvevőnek!

A Töröknapról készült videó, valamint a diákok élménybeszámolói IDE kattintva érhetők el.

A Töröknapon használt Kahoot kvíz és az ismeretterjesztő plakátok IDE kattintva érhetők el.

Köszönjük a segítséget:

Fűr Tibor

Váci SZC Király Endre Technikum és Szakképző Iskola 5/13/A osztálya

Zsűri

Fotósok

Kísérő tanárok

Technikai dolgozók

Az eseményen készült fotók:

Köszönjük a képeket Szilágyi Lajosnak, Csontos Andrásnak és Lehotai Viviennek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük