Az iskolai rendszerű felnőttképzésről

Az iskolarendszerű felnőttoktatás keretében szervezett képzések ma Magyarországon minden 16. életévét betöltött személy számára felső korhatár nélkül elérhetőek. Amennyiben még nem rendelkezik két államilag támogatott, iskolarendszeren belül szerzett szakképesítéssel, akkor ez a lehetőség térítésmentesen vehető igénybe.

Az új szakképzési rendszer nagyobb rugalmasságot és átjárhatóságot biztosít a munkaerőpiacról az iskolarendszerbe, így felnőttként is lehetőség van két szakma és egy szakképesítés ingyenes megszerzésére. Erre kizárólag iskolai rendszerű szakképzésben van lehetőség, ez azonban nem jelenti, hogy a felnőtteknek vissza kell ülni az iskolapadba. A kellő rugalmasság biztosítása érdekében a szakmai oktatás a felnőttek esetében általában esti képzés formájában, csökkentett időtartamban történik. A képzési idő – a hasonló munkakörben megszerzett szakmai tudás figyelembevételével – akár negyedére is csökkenhet. Lehetőség lesz akár az elmélet e-learninges elsajátítására is. Amennyiben a képzésben részt vevő az adott területen dolgozik, az őt foglalkoztató vállalat is részt vehet a képzésben duális partnerként, így a képzés az eddiginél sokkal rugalmasabban szervezhető meg. A szakmai oktatásba, szakmai képzésbe való belépésre bármilyen életkorban lehetőség van. Aki 25. életévét még nem töltötte be, akár a második szakmát is tanulói jogviszonyban szerezheti meg. A 25 év felettiek szakmai oktatása felnőttképzési jogviszonyban történik. Az ingyenesség, a rugalmasság, rövidebb képzési idő, és a már megszerzett szakmai tapasztalat beszámíthatósága, mind hozzájárulhatnak, hogy a szakképzés a felnőttek számára vonzóvá váljon. Ezekkel az intézkedésekkel is támogatja az új szakképzési rendszer a felnőtt lakosság átképzését, továbbképzését, az egész életen át tartó tanulást.

  1. szeptemberétől szakképző intézményeinkben már az új szakmajegyzék szerint oktatjuk a szakmákat. Képzési kínálatunkról várhatóan júniustól tájékozódhat.

A korábbi és új szakmák fordítókulcsa elérhető ITT

Egy újonnan megszerzett szakképesítés jelentősen növeli az elhelyezkedési lehetőségeket, illetve a cégen belüli előrejutás esélyét.

Gyakran ismételt kérdés:

Több szakképesítéssel rendelkezem, de ezeket a tanfolyamokat, önfinanszírozással vagy Uniós támogatással végeztem el. Jelentkezhetek ingyenes képzésre?

Ingyenes képzésen való részvétel feltétele, hogy ne legyen két államilag támogatott, iskolarendszerű szakképesítése. A fent leírt eset alapján jogosult az ingyenes képzésre.


Mikor jelentkezzek felnőttoktatás keretében szervezett képzésre?

  • Szeretnék a munkaerőpiacon érvényesülni
  • Magasabb fizetést szeretnék
  • Pályamódosításon töröm a fejem
  • Nincs még szakmám
  • Előrébb szeretnék jutni karrieremben
  • Ha elkötelezett vagyok hosszabb távon is tanulni
  • Ha képes vagyok az önálló, de tanár által támogatott tanulásra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük